Chia semínka

Semínka jsou šedá až černá, dlouhá okolo jednoho milimetru, obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu. Konzumují se vcelku i mleté, s jogurtem, jako součást zeleninových salátů nebo se přidávají do pečiva. Když se zalijí vodou, vytvoří výživný rosol, který může sloužit jako náhražka oleje a vajec. Semínka nemají žádnou chuť. Jsou vhodné i pro celiaky a diabetiky.
Historie užívání maličkých Chia semínek sahá až k Aztékům a Mayům z Jižní Ameriky, kteří je používali hlavně jako zdroj energie. Pojmenování „Chia“ je mayský výraz pro „sílu“. Kvůli vysokému obsahu vlákniny, Chia semínka v žaludku absorbují velké množství vody, čímž nabobtnají a navozují pocit plnosti. Další možný původ názvu semínek pochází z aztéckého slova "chian", které znamená "olejnatý".
Díky rychlému růstu se šalvěj hispánská používá také jako dekorativní rostlina: semínka se sadí do květináčů ve tvaru zvířat a vytvářejí tzv. chia pets.
V Kalifornii roste příbuzná rostlina Salvia columbariae , jejíž semínka jsou známa jako „zlatá chia“.
ZPĚT